فکر میکنید حقوق دریافتی شما با زحمات تان هماهنگ است؟ ارزش شما برای کارفرمایتان چقدر است؟ ویژگیهای شخصیتی شما برای آنها با اهمیتتر است یا کاری که انجام میدهید؟
قبل از مطرح کردن درخواست افزایش حقوق، باید به تمام این سوالات بیاندیشید. بسیاری از افراد بر این باور اند که حقوق آنها ارزششان را تعیین میکند. بنابراین هر چه حوق بالاتری بگیرند؛ یعنی، فرد باارزشتری هستند. به همین دلیل نیز آنها همواره در تلاش اند تا حقوق بالاتری به دست آورند. این تصورات، عملا تاثیر مثبتی روی جواب مذاکرهی شما برای افزایش حقوق نخواهدداشت و احتمال موفقیتتان را کاهش میدهد.
حتما بخوانید:
در نظر داشتهباشید که کارفرمای شما بر اساس ارزش کارتان به شما حقوق پرداخت میکند. یعنی کار شما برای شرکت چه میزان ارزآوری دارد. حقوق شما بر اساس نیازهای مالیتان و یا حقوق سایر کارمندان آن شرکت تعیین نمیشود. بنابراین باید توجه کندی که چه خدمتی را به شرکت ارزه کردهاید. اگر با رویکرد و نگرش دیگری وارد مذاکره شوید، احتمالا تلاشهایتان با شکست روبهور خواهدشد.
نکتهی مهمی که حتما باید در نظر داشتهباشید، آیا شرکتی که در آن مشغول به کار هستید، روند مشخصی برای افزایش حقوق کارمندان خود دارد یا خیر. اگر سازمان مربوط روند خاصی را برای افزایش حقوق دنبال میکند، به احتمال زیاد خیلی نمیتوانید به ثمربخش بودن درخواست افزایش حقوق خود امیدوار باشید. حتی ممکن است آنها در مقابل این درخواست واکنش تندی نشان دهند. در چنین شرکتهایی بهتر است منتظر زمان مقرر برای افزایش حقوق بمانید و در آن زمان از تکنیکها و روشها پیشنهادی ما استفاده کنید.
حتما بخوانید:
-
تحقیق کنید
قبل از هر چیز ارزش خود را در شرکت بشناسید و خودتان را برای مذاکره با آنها آماده کنید. هر چقدر که از درستی درخواست خود مطمئنتر باشید، احتمال پذیرفته شدن آن نیز بیشتر خواهدبود. برخی نکاتی که در این راه شما را یاری میکند، عبارت اند از:
- به طور متوسط افرادی که در شغل و حرفهی شما مشغول به کار هستند، چه میزان حقوق دریافت میکنند؟ این اطلاعات را میتوانید با جستوجو در اینترنت پیدا کنید.
- شرکتهای مشابه سازمان شما، چه حقوق و مزایایی را برای کاکنان خود در نظر گرفتهاند؟
- حداقل و حداکثر در کار شما چه میزان است؟
- حقوق سایر افرادی که در شرکت کاری مشابه شما انجام میدهند، چقدر است؟
- نرخ تورم چقدر است؟ متوسط نرخ افزایش حقوق در صنعت مربوطه طی چند سال گذشته چقدر بوده است؟ آیا حقوق و مزایای شما متناسب با این نرخ بوده است؟
- هزینهی زندگی در منطقهی جغرافیایی شما از نرخ متوسط بالاتر است یا پایینتر؟
- در صورت دریافت کارمزد از مشتری، آیا نرخ کارمزد با وجود ثابت ماندن حقوق تغییر کرده است یا خیر؟
- در مقایسهی شرکت محل کارتان و سازمانهای مشابه، حقوق ارائه شده را به تنهایی مورد ارزیابی قرار ندهید. بلکه در کنار آن ساز مزایا و امتیازات را نیز قرار دهید.
-
مهارتهای خود را ارزیابی کنید
بعد از تعیین ارزش شغل خود، تاثیر مهارتها و تجربیات تان را اندازه بگیرید. این عمل باعث میشود تا اشراف دقیق نسبت به میزان ارزش افزودهی تلاشهایتان پیدا کنید. تفاوتها و مزیتهای خود را به شیوهای ملموس بیابید. در این زمینه پیشنهاد میکنیم دربارهی موضوعات زیر اطلاعات جمعآوری کنید:
- نمونهای از ارزیابیهای قبلی عملکردتان
- اسنادی دربارهی اهداف تعیینشده و اهداف محققشده
- توصیهنامه
- آنچه که فراتر از وظایف شغلیتان انجام دادهاید
آمار و جزئیات مربوط به عملکردتان:
- میزان فروش یا درآمد محققشده
- میزان صرفهجویی در هزینهها
- گزارشهای میزان رضایت مشتریان
- ارائهی راهِحلهای نوآورانه
- مشکلات رفعشده
- پیشرفتهایی که در آنها نقش داشتهاید
- اقداماتی که آغازگر آنها بودهاید
- سوابقی که نشاندهندهی وفاداری و تعهدتان باشد
هدف اصلی این است که ارزش خود را برای شرکت به نمایش بگذارید و به آنها نشان دهید که به راحتی قابلِجایگزینی نیستید. احتمالا افرادی دیگری نیز با شرایط مشابه هستند که میتوانند در جایگاه شغلی شما مشغول به کار شوند؛ بنابراین، لازم است روی ارزش افزودهی فعالیتهای خود تاکید کنید. اگر هم اکنون به درخواست افزایش حقوق فکر نمیکنید، بیشک در آینده به این مطالب نیاز خواهیدداشت.
اگر میخواهید حقوقتان افزایش پیدا کنید؛ اما، با بررسی به این نتیجه رسیدهاید که احتمال پذیرفته شدن در خواستتان پایین است، دو راهکار زیر را پیشنهاد میدهیم:
- از آنها بخواهید مسئولیت گستردهتری را در اختیار شما قرار بدهند. این کار باعث میشود که برای سازمان ارزش بالاتری پیدا کنید و به دنبال آن حقوقتان نیز افزایش پیدا کند.
- از آنها بخواهید به دلیل عملکرد مفیدتان برای شما پاداش در نظر بگیرند.
-
زمانشناس باشید
نکتهی دیگری که باید در ارائهی پیشنهاد خود در نظر بگیرید، زمان طرح آن است. زمانی که سازمان شما با مشکل مالی روبهرو شده است، مسلما وقت خوبی برای طرح این درخواست نیست. بنابراین لازم است از وضعیت مالی شرکت خود اطلاع پیدا کرده و متناسب با آن عمل کنید.
- عملکرد مالی سازمان چگونه است؟
- روند تغییر قیمت سهام شرکت چگونه است؟
- آیا از میزان بودجهی اختصاصیافته برای افزایش حقوق کارکنان آگاه هستید؟
- آیا زمان ارزیابی کارکنان برای افزایش حقوق نزدیک است یا به تازگی سپری شده است؟
اگر در حال حاضر زمان مناسبی برای ارائهی پیشنهاد افزایش حقوق نیست، میتوانید برای مزایایی مثل مدت تعطیلات، ساعت کاری انعطافپذیر، مالکیت سهام شرکت یا ایجاد فرصتی برای پیشرفت حرفهای، مذاکره کنید.
پس از برنامهریزی و آمادهسازی، نوبت به مذاکره میرسد. مذاکره برای عدهی زیادی ترسناک و ناخوشایند است؛ اما، از یاد نبرید که مدیران و رئیستان نیز حس خوبی به آن ندارند. با فکر کردن به این نکته بر ترس و اضطراب خود غلبه کنید.
-
به فکر برد یا باخت نباشید
مذاکرهی موفق به معنی برد، باخت یا کوتاه آمدن نیست، بلکه به معنای همکاری دوسویه است. به همین دلیل اباید زمان زیادی برای آماده کردن خود صرف کنید. شما به خوبی از خواستهی خود باخبر هستید. حالا باید به نحوی آن را برای کارفرمایتان شرح دهید که در پایان مذاکره هر دوی شما احساس خوشایندی داشتهباشید.
برای این که بهتر بتوانید در مذاکره حاضر شوید، پیشنهاد میکنیم خود را به جای کارفرمایتان تصور کنید و به این فکر کنید که او چگونه رئیس خود را برای موفقت با درخواست شما متقاعد خواهدکرد.
- آیا جایگزین کردن فردی به جای من ساده است؟
- چقدر طول میکشد تا شخصی را برای رسیدن به جایگاه و سطح عملکرد من آموزش بدهند؟
- سازمان در نبود من و در کوتاهمدت دچار چه تغییراتی میشود؟
- آیا سازمان میتواند فردی را با میزان حقوقی که من دریافت میکنم، پیدا کند؟
پس از آن شرایط را در جایگاه خود بنگرید:
- آیا موقعیتهای شغلی جذاب دیگری برای من وجود دارد؟
- یافتن و استخدام شدن در موقعیتی جدید چقدر طول میکشد؟
- آیا در شغلی با حقوق بالاتر و در شرکتی دیگر احساس بهتری خواهم داشت؟
- آیا شرکتها یا سازمانهای دیگر ارزش بیشتری برای من قائل خواهند شد؟
فکر کردن به این سوالات باعث میشود درک دقیقتری نسبت به شرایط پیدا کنید و در جلسهی مذاکره درخواستهای معقولانهتری مطرح کنید. این پرسشها به شما میفهمانند که آیا موقعیت بهتری میتوانید داشتهباشید و یا این که جایگزین کردن شما برای شرکت چقدر دشوار است.
نکاتی که توجه به آنها ضروری است:
- رو در رو به مذاکره بنشینید. شما میتوانید در نامه یا ایمیل درخواست ملاقات کنید؛ اما، هرگز با این روش درخواست افزایش حقوق را مطرح نکنید.
- زمان مناسبی را برای ملاقات انتخاب کنید. صبح شنبه یا آخرِوقتِ چهارشنبه زمان مناسبی برای مذاکره نیست. زیرا در این اوقات دغدغهها و عوامل بسیاری برای حواسپرتی وجود دارد.
- در توضیح اینکه چرا سزاوار افزایش حقوق هستید، این مسئله را که «این کار چه نفعی برای آنها دارد؟» در نظر بگیرید.
- بر ارزشی که برای سازمان دارید تأکید کنید، نه ویژگیهایی که کارتان را آسانتر میکنند.
- تهدید نکنید. فراموش نکنید که هدف، همکاری است. تهدید و اخطار به روابط کاریتان آسیب میزند.
- بگذارید تا اول رئیستان رقم موردِ نظرش را پیشنهاد دهد. سپس شما پیشنهادی به میزان چند درصد بالاتر از رقم موردِ نظرتان را مطرح کنید. با این کار به خودتان امکان انعطافپذیری میدهید.
- لیستی از گزینههای قابلِمذاکرهی دیگر را برای شرایطی که افزایش حقوق امکان ندارد، تهیه کنید.
- در طی مذاکره، حرفهای رفتار کنید و غرورتان را حفظ کنید.
- اگر این بار پاسخ منفی شنیدید، با تهیه و گردآوری مدارکی در اثبات موفقیتها و دستاوردهای خود، برای دور بعدیِ مذاکره آماده شوید.
- ثابتقدم و پیگیر خواستههایتان باشید (اما موی دماغ نشوید).
- دربارهی راههایی که افزایش حقوق را تضمین میکنند، راهنمایی بگیرید. با رئیستان برای تحقق این موارد همکاری کنید.
امیدواریم با به کارگیری این روشها بتوانید به بهترین شکل درخواست افزایش حقوق خود را مطرح نمایید.
برگرفته از اینجا
۳ دیدگاه در “4 گام برای افزایش حقوق”