چرا داروسازی را انتخاب کنم؟

معرفی رشته داروسازی

یکی مهم‌ترین مزیت‌های رشته‌ی داروسازی، امکان تحصیل مستقیم تا دکتری حرفی است. داروساز به دنیای جذاب داروها وارد می‌شوند. این شغل درآمد بالایی دارد و داروسازها می‌توانند با تاسیس یک داروخانه به صورت مستقل مشغول به کار شوند. گرایش‌های رشته‌ی داروسازی در مقاطع بالاتر نیز علایق افراد متلف را در خود جای می‌دهد.

در کنار همه‌ی این مزایا، سیاست‌های جدید مسوولین بهداشت و درمان کشور، برخی از داروسازان را نگران کرده‌است. داروسازان در اعتراض به این سیاست‌ها، به تعدادی از این مسوولین نامه نیز نوشته اند.

با توجه به این که این سیاست‌ها آینده‌ی داروسازی کشور را می‌سازد و روی بازار کار داروسازی تاثیرگذار خواهندبود، هنگام انتخاب این رشته و تصمیم به تحصیل در آن، لازم است آن‌ها را در نظر داشته‌باشید.

آمار و ارقام شاغلین در این رشته  چگونه است؟

آخرین آمار موجود نشان می‌دهد حدود 10 هزار داروخانه خصوصی در کشور وجود دارد. با توجه به قوانین جدید تاسیس داروخانه، به زودی حدود 121200 داروخانه‌ی جدید نیز مجوز تاسیس دریافت خواهندکرد. در حال حاضر ایران 18000 داروساز و نزدیک به 80 کارخانه‌ی داروسازی دارد.

اگر ظرفیت و تعداد دانشگاه‌های کشور را ثابت در نظر بگیریم، تا ده سال آینده، هر سال 1200 داروساز از دانشکده‌های داروسازی فارغ التحصیل خواهندشد. به این ترتیب ده سال بعد ایران 29000 داروساز خواهدداشت. البته همان‌طور که می‌دانید، تا آن زمان تعداد دانشکده‌های داروسازی در کشور بیشتر می‌شود و این کار ظرفیت پذیرش داروسازی را افزایش خواهدداد.

آیا داروسازان آینده در جایگاه حقیقی خود قرار خواهندداشت؟

نگاه سطحی به داروسازان باعث شده آن‌ها در جایگاه حقیقی خود قرار نداشته‌باشند. نقش آن‌ها از ارائه‌ی مراقبت‌های دارویی و بالا بردن سطح سلامت جامعه به یک فروشنده‌ی دارو تقلیل پیدا کرده‌است.

تاسیس و اداره‌ی یک داروخانه چه مشکلاتی دارد؟

جایگاه دلخواه یک داروساز، تاسیس داروخانه است. با مقایسه‌ی تعداد داروسازان حاضر (حدود 18 هزار داروساز) و تعداد داروخانه‌های ایران (11200 داروخانه) می توان فهمید که حدود 6000 داروساز تا مدتی طولانی امکان تاسیس داروخانه را نخواهندداشت.

 

علاوه بر این مشکلات تأسیس داروخانه،  اداره داروخانه‌ها نیز به دلیل بحران‌های اقتصادی، افزایش بیش از حد تعداد داروخانه‌ها، پایین بودن سود دارو، مالیات‌های سنگین، بالا رفتن میزان هزینه‌های جاری، عدم تعریف تعرفه مشاوره دارویی و ناکارآمدی بیمه‌ها در تأمین به موقع مطالبه‌های داروخانه‌ها، بیشتر از گذشته با دشواری همراه است.

علاوه بر این کسانی که نتوانند داروخانه تاسیس کنند، می‌توانند در داروخانه‌ها با موسس مشغول به کار شوند. هر چند حقوق این کار متناسب با جایگاه داروساز نیست.

ظرفیت جذب داروسازان در بیمارستان‌ها چقدر است؟

با توجه به وجود 120 هزار تخت در بیمارستان‌ها، اگر فرض کنیم به ازای هر پنجاه بیمار بستری شده یک داروساز استخدام شود، تنها 2400 شغل جدید ایجاد خواهدشد.

ظرفیت جذب داروسازان در شرکت‌های داروسازی چقدر است؟

در حال حاضر در ایران حدود 80 کارخانه‌ی داروسازی وجود دارد. با توجه به روند گسترش این کارخانه‌ها، در این بخش تعداد زیادی زمینه‌ی شغلی برای داروسازان ایجاد نخواهد شد. تاسیس یک شرکت دارویی جدید ایده‌ی دیگری است که آن را باید با توجه به شرایط رقابت، سرمایه اولیه‌ی مورد نیاز و … باید مورد بررسی دقیق‌تری قرار بگیرد.

مشکلات دیگر داروسازان کشور چیست؟

اضافه بر آن چه تا به حال از مشکلات داروسازان گفتیم، آن‌ها مشکلات دیگری نیز دارند که در موقعیت‌های گ.ناگ.ن نیز به آن‌ها اشاره کرده‌اند. به عنوان چند نمونه از این مشکلات می‌توانیم به واردات داروهای مشابه تولید داخل و اعطای یارانه به آنها و افزایش نیافتن قیمت داروهای داخلی متناسب با رشد قیمت نهاده های دارویی، افزایش مالیاتها بدون توجه به سود پایین داروخانه ها، تعرفه نسبتاً پایین خدمات دارویی که در کتاب ارزش‌های نسبی (cpt) اعلام شده است، ، عدم همکاری شرکت‌های توزیع دارو در زمینه سررسید تسویه فاکتورها با توجه به تاخیر سازمان‌های بیمه‌گر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها و توزیع نامناسب برخی اقلام در کمبودهای دوره‌ای مسائل و مشکلات دائمی با شهرداری و… اشاره کنیم.

سعی کنید همه‌ی این موارد را در انتخاب رشته‌ی خود در نظر داشته‌باشید و با مقایسه‌ی این رشته با دیگر گزینه‌هایتان، بهترین انتخاب‌ها را برای زندگی تان رقم بزنید.

اگر در مورد دیگر رشته های تجربی می خواهید بیشتر بدانید، رازینه را دنبال کنید.

 

منبع: donyayekar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *