ویروس هرپس سیمپلکس، که به عنوان HSV نیز شناخته می شود، عفونتی است که باعث ایجاد تبخال می شود. هرپس در هر جای بدن دیده شده است، اما بیشتر در ناحیه تناسلی یا دهان دیده می شود. دو نوع ویروس تبخال وجود دارد.
HSV-1: که به عنوان تبخال روغانی شناخته می شود، این نوع ویروس می تواند باعث ایجاد زخم در اطراف دهان و صورت شود.
HSV-2: این نوع ویروس مسئول شیوع هرپس تناسلی است.
ویروس هرپس سیمپلکس یک ویروس مسری است که می تواند از طریق فرد به فرد از طریق تماس مستقیم منتقل شود. کودکان اغلب HSV-1 را از طریق تماس با یک بالغ آلوده دریافت می کنند.
راههای انتقال ویروس HSV-1
عفونت با HSV-1 می تواند از تعاملات عمومی مانند موارد زیر رخ دهد:
- استفاده از ظروف آلوده به ویروس
- بوسیدن فرد آلوده به ویروس
یک فرد مبتلا به ویروس تبخال به سرعت می تواند ویروس خود را از طریق روشهای گفته شده انتقال دهد.
راههای انتقال ویروس HSV-2
HSV-2 از طریق تماس جنسی با فرد مبتلا به HSV-2 انتقال داده می شود. بر طبق نظر آکادمی پوست آمریکا (AAD)، تخمین زده می شود که حدود 20 درصد از بزرگسالان فعال جنسی در ایالات متحده با HSV-2 آلوده شده اند.
چه کسانی در معرض ابتلا به عفونتهای ویروس تبخال هستند؟
هر کسی بدون توجه به سن می تواند با HSV آلوده شود. زمانی که فرد در رفتار جنسی خطرناک بدون استفاده از محافظت های لازم مانند کاندوم شرکت می کند، بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به این ویروس قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید:
- کیت آزمایش ایدز خانگی + خرید کیت آزمایش ایدز
- هزینه آزمایش ایدز چقدر است + مراکز آزمایش ایدز
- علائم ابتلا به بیماری دیابت + مطمئنید دیابت ندارید؟
سایر عوامل خطر ابتلا به HSV-2 عبارتند از:
- داشتن شرکای جنسی متعدد
- داشتن رابطه جنسی در سن کم
- زن بودن
- داشتن عفونتهای جنسیتی
- داشتن یک سیستم ایمنی ضعیف
اگر یک زن باردار در هنگام زایمان مبتلا به تبخال تناسلی باشد، می تواند نوزاد را به هر دو نوع HSV مبتلا کند و ممکن است نوزاد در معرض خطر عوارض جدی قرار گیرد. برای پیشگیری از این امر زنان باردار و آلوده، مجبور به مصرف دارو هستند تا مانع انتقال ویروس به نوزادشان شود.
شناخت علائم تبخال
معمولافردی که دچار زخم یا علائم قابل مشاهده است آلوده به ویروس تبخال است و این فرد می تواند ویروس را به دیگران انتقال دهد.
برخی از علائم مربوط به این ویروس عبارتند از:
- زخم های ضعیف در دهان و یا در ناحیه تناسلی
- درد هنگام ادرار کردن (تبخال تناسلی)
- خارش
همچنین ممکن است نشانه هایی شبیه به آنفلوانزا داشته باشید. این علائم عبارتند از:
- تب
- تورم غدد لنفاوی
- سردرد
- خستگی
- عدم اشتها
HSV می تواند به چشم گسترش یابد، و باعث ایجاد بیماری به نام تبخال برنز شود. این بیماری علائمی مانند درد چشم، تخلیه و حس گرما در چشم را ایجاد کند.
تبخال تناسلی چیست؟
این نوع ویروس با یک معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. پزشک، بدن شما را برای جستجوی زخمها بررسی می کند و بروز علائم را از شما سوال می کند. ممکن است برای تشخیص سریعتر پزشک تست HSV را درخواست کند. برای این تست پزشک یه نمونه از زخم های موجود را برمی دارد و آنها را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می کند.
آزمایش خون برای بررسی آنتی بادی HSV-1 و HSV-2 برای تشخیص عفونت کمک میکند. این آزمایش هنگامی مفید است که هیچ زخمی وجود نداشته باشد.
درمان تبخال چیست؟
اگر چه در حال حاضر درمانی برای تبخال وجود ندارد، درمان می تواند علائم را تسکین دهد. دارو می تواند درد ناشی از شیوع را کاهش داده و زمان بهبودی را کوتاه تر کند. همچنین داروها می توانند تعداد کل شیوع بیماری را کاهش دهند.
ممکن است که زخم های ناشی از تبخال بدون درمان ناپدید شوند، با این وجود، پزشک ممکن است یک یا چند داروی زیر را تجویز کند:
- آسیکلویر
- فامسیکلوویر
- valacyclovir
این داروها خطر انتقال ویروس به دیگران را ، کاهش می دهد. این داروها ممکن است در قالب خوراکی (قرص) باشد یا به عنوان یک کرم برای استعمال موضعی استفاده شوند. برای شیوع های شدید، این داروها ممکن است به صورت تزریق استفاده شوند. همچنین حمام گرم ممکن است درد ناشی از زخم های تناسلی را کاهش دهد.
طول عمر ویروس هرپس سیمپلکس چقدر است؟
افراد مبتلا به HSV، برای همه عمر خود آلوده به ویروس باقی میمانند. حتی اگر علائم آشکار نشود، ویروس همچنان در سلولهای عصبی فرد آلوده زندگی می کند. برخی از افراد ممکن است پس از آلوده شدن به ویروس بیماری را تجربه کنند. برخی دیگر نیز تنها پس از آلوده شدن، یک شیوع را تجربه خواهند کرد و سپس ویروس به حالت خاموش در بدن فرد باقی بماند. در چنین افرادی حتی اگر ویروس غیر فعال باشد، محرکهای خاصی میتواند باعث شیوع و انتقال بیماری شود. این محرکها شامل:
- فشار
- دوره قاعدگی
- تب یا بیماری
- قرار گرفتن در معرض آفتاب یا آفتاب سوختگی
جلوگیری از گسترش عفونتهای تبخال
اگر چه هیچ درمان قطعی برای تبخال وجود ندارد، شما می توانید اقدامات لازم را برای جلوگیری از آلوده شدن و یا جلوگیری از گسترش HSV به فرد دیگری انجام دهید.
اگر شما در حال شیوع HSV-1 هستید، برخی از مراحل پیشگیرانه شامل موارد زیر است:
- سعی کنید از تماس مستقیم فیزیکی با دیگران جلوگیری کنید.
- همه مواردی را که می تواند ویروس تبخال را انتقال دهند، مانند فنجانها، حولهها، لباس، لوازم آرایش و… را به صورت کاملا فردی استفاده کنید و هرگز از وسایل شخصی دیگران تحت هیچ شرایطی استفاده نکنید.
- در زمان عود بیماری از بوسیدن و یا هر نوع فعالیت جنسی خودداری کنید.
- دست ها را به طور منظم بشویید و داروها را با پنبه برای کاهش تماس با زخم استفاده کنید.
افراد مبتلا به HSV-2 از هر نوع فعالیت جنسی با دیگر افراد در زمان عود بیماری خودداری کنند. اگر فرد علائم بیماری را ندارد و در حال حاضر بیماری عود نکرده است اما وجود ویروس تبخال در وی تشخیص داده شده است، در طول مقاربت باید از کاندوم استفاده کند. حتی در چنین شرایطی نیز (هنگام استفاده از کاندوم) ویروس هنوز هم می تواند به شریک جنسی فرد از طریق پوست منتقل شود.
درمان تبخال با روشهای ساده
- کمپرس یخ می تواند به کاهش التهاب و ورم تبخال کمک کند، اما قرار گرفتن در معرض باد و آفتاب بهبودی تبخال را به تأخیر میاندازد.
- مصرف سیب و عسل بصورت خوراکی، دو یا سه بار در روز می تواند به بهبود سریعتر تبخال کمک کند.
- استعمال موضعی مخلوط سرکه و عسل بر روی تبخال سه مرتبه در روز تا زمان بهبودی زخمها
- استعمال موضعی چای بر روی محل زخم های ناشی از تبخال می تواند زمان بهبودی زخمهای ناشی از تبخال را تا حدود زیادی کاهش دهد.
منابع: