غرق شدن معمولا آن طور که انتظارش را داریم بوجود نمی آید و همیشه آن علائم فانتزی که در ذهن ماست را نخواهد داشت. در آمریکا در هر روز به علت غرق شدگی 10 نفر جان خود را از دست می دهند که بیشتر آن ها کودکان هستند. ولی معمولا آن حالت پخش شدگی آب ناشی از دست و پا زدن و فریاد را مشاهده نخواهید کرد.
دکتر بینوفیس می گوید در بیشتر مواقع شما تقلای فرد را نمی بینید. احتمالا چیزی را می بینید که روی آب شناور است یا با صورت بر سطح آب افتاده است.
در بعضی مواقع زمان های طلایی وجود دارند که اگر شما بتوانید در آن زمان این علائم را درک کنید شاید بتوانید جان افرادی را از مرگ نجات دهید.
معمولا انسان ها در این گونه مواقع ساق دست هایشان را برای بالای آب ماندن سرشان، خم نمی کنند. برخلاف باور عامه فردی که در حال غرق شدن است از فریاد زدن عاجز است. پس اگر زمانی حس کردید کودکتان بیش از حد ساکت است، حتما از او سر بزنید تا مطمئن شوید خطری او را تهدید نمی کند. برای پیشگیری لازم است به نکات زیر توجه کنید.
به محیط آبی اطرافتان آشنایی کامل داشته باشید
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. زمانی که می خواهید شنا کنید باید بدانید عمق آب در اطرافتان چقدر است و چه ویژگی هایی دارد. مخصوصا زمانی که در محیطی غیر از محیط استخر های خانه و… شنا می کنید و از فضای طبیعت استفاده می کنید.
برای مثال در نواحی از دریای خزر عمق آب در ابتدا کم نشان می دهد ولی عمق های ناگهانی دارد. در این حالت اگر لحظه ای غفلت کنید ممکن است جریان آب شما را، علارغم این که از آن دور باشید، به لبه صخره برده و خدای نکرده غرق کند.
در بعضی موارد مخصوصا در سدها و آب بندها لجن هایی تشکیل می شوند که حتی شناگران ماهر را به کام مرگ می کشاند. هنگام شنا کردن و با حرکات پا به پای شناگران بسته می شود و مانع بالا آمدن فرد و در نهایت مرگ او می شوند.
در محیط های آبی طبیعی بدون شیرجه وارد شوید
بهتر است کمی در محیط اطرافتان راه بروید تا آشنایی اولیه ای از آن جا بدست آورید. از طرفی گاهی اوقات ممکن است به خاطر خطای دید، متوجه بعضی موانع موجود در آب مثل سنگ ها نشوید.
هرگز وارد محیط های با جریان آبی شدید نشوید
سعی کنید وارد رودخانه های با جریان قوی نشوید. اگر در این چنین موقعیتی قرار گرفتید سعی کنید به پشت شنا کنید و پاهایتان در آب باشد تا در صورت برخورد با مانع، کمتر آسیب ببینید. زمانی که به قسمت ضعیف تر آب رسیدید، به سمت خشکی شنا کنید.
دسته جمعی شنا کنید
اگر برایتان ممکن است، با دوستان به تفریح و شنا بروید که در صورت بروز مشکل بتوانند به شما کمک کنند. البته باید امیدوار باشید با کسانی شنا می کنید که شناگران ماهری هستند و در صورت بروز مشکل می توانند به شما کمک کنند. خودتان نیز همیشه حواستان به همه دوستانتان باشد اگر کسی را دیگر نمی بینید، احتمالا او نیاز به کمک دارد.
ایمنی را در استخر هایتان ایجاد کنید
اگر فرزند کوچکی دارید، در اطراف استخرتان مانعی نصب کنید و همه وسایل بازی او در آب را جمع آوری کنید تا برای بازی کردن در آب بدون حضور شما وسوسه نشود. از طرفی دقت داشته باشید که استهر شما میبایست سرپوش مناسبی داشته باشد. بعضی از این سرپوش ها فرد به داخل آب می کشند که بسیار خطرناک است.
از ابزار های شناور استفاده کنید
حتما در استخرتان وسایل شناور غریق نجات استفاده کنید.
حال اگر خدای نکرده در ناخواسته در آب افتادید، به حرکاتی نیاز پیدا می کنید که شما را به سطح آب نزدیک کند:
بازوهایتان را در آب نگه دارید
هر چه اعضای بدنتان بیشتر در آب باشد نیروی ارشمیدس بیشتری به شما وارد می شود و در نتیجه بیشتر بالای آب می مانید. هیچ وقت سعی نکنید بر روی سطح آب بکوبید این کار تنها شما را بیشتر به داخل آب فرو می برد.
دست هایتان را حالت گودی در آورید
هنگامی که دست هایتان را به شکل گودی در می آورید، باعث می شوید با جابجایی، آب نیروی متقابل بیشتری به شما وارد کند و در نتیجه بیشتر به سطح آب نزدیک شوید. برای درک این موضوع حتما دم و دنباله ها ی ماهی ها را به یاد دارید. اغلب آن ها گسستگی در دم خود ندارند تا به راحتی بتوانند شنا کنند.
پاهایتان را به شکل قیچی حرکت دهید
پایتان را به شکل راه رفتن نگه دارید و مثل قیچی حرکت دهید. از لگد زدن های ناشی از استرس جلوگیری کنید. باید به خودتان مسلط باشید چرا که در آن لحظه یک هدف دارید و آن غرق نشدن است! پس در نزدیکترین حالت ممکن پاهایتان را به شکل قیچی حرکت دهید. با این کار آب بیشتری جابج می شود.
حرکت بازو و پاها تا حدی هماهنگی لازم دارد که میبایست از قبل تمرین کرده باشید. می توانید نوبتی آن ها را تکان دهید.
به طور منظم نفس بکشید
وقتی همیشه در شش هایتان هوا وجود داشته باشد، شانس بیشتری برای روی آب ماندن خواهید داشت. با آرامش و به طور منظم تنفس کنید. به هیچ وجه پشت سر هم نفس نکشید. چرا که علاوه بر هول شدن، باعث می شود زودتر خسته شوید.
در تابستان با رعایت کردن نکات ایمنی! از تعطیلاتتان لذت ببرید.
سلام، من نرگس سلطان زاده هستم؛ کارشناسی ارشد مهندسی عمران از دانشگاه تهران. از قدیم به نوشتن علاقه داشتم و همین باعث شد وبلاگنویسی و فعالیت در شبکههای اجتماعی مختلف رو تجربه کنم. از اردیبهشت 97 در مجله رازینه فعالیت دارم و امیدوارم مطالب مفیدی برای شما داشته باشم.