هدف و ماهیت رشته پروتزهای دندانی
رشته پروتزهای دندانی شاخهای از علوم پزشکی (دندانپزشکی) است که در آن یک کاردان (تکنسین) پروتزهای دندانی بعنوان عضوی مؤثر در تیم درمان دندانپزشکی، عهدهدار ساخت و ترمیم انواع پروتز که شامل انواع پروتزهای متحرک کامل و پارسیل، پروتزهای ثابت و روکشها، ایمپلانتها و اجزاء کاشتنی (implants)، پروتزهای فک و صورت و پلاکها و پروتزهای مربوط به ارتدنسی میشود، میباشد. تکنسین پروتز هرگز بطور مستقیم کاری را بر روی بیمار انجام نمیدهد و معمولاً تحت نظر دندانپزشک در امر درمان کمک میکند.
هدف این رشته تربیت متخصصان مورد نیاز لابراتوارهای دندانپزشکی مراکز آموزشی، درمانی دولتی و خصوصی است. افرادی که با ساختن عضو مصنوعی برای کار ثابت مانند دندان مصنوعی (دندانپزشک، قالب دندان را تهیه میکند و متخصص پروتزهای دندانی براساس قالب، دندان را میسازد) و عضو مصنوعی برای کار متحرک مانند پلاکهای ارتودنسی در لابراتورهای دندانسازی و کلینیکهای دندانپزشکی حضوری فعال دارند.
تواناییهای مورد نیاز در رشته پروتزهای دندانی
تکنسین پروتزهای دندانی کاری حساس و دقیق است و نیاز به دستانی توانمند و ماهر دارد. در این رشته دروس فیزیک، شیمی و زیستشناسی دارای اهمیت است و در نهایت داوطلبان باید توجه داشته باشند که هدف این رشته تربیت تکنسین متخصص و کارآمد است.
رسالت رشته پروتزهای دندانی
الف) پاسخ به نیازهای روزافزون علم دندانپزشکی
ب) شناسایی و آموزش پیشرفتهای صورت گرفته در زمینههای علمی و فنی دندانپزشکی و بکارگیری آنها در ساخت و طراحی پروتزهای دندانی
ج) ارائه خدمت درمانی مناسب، عاری از بیماریزایی و صدمه زندگی و تأمین کننده سلامتی، بهداشت، کارآیی و بهبود عمل جویدن غذا و تضمین کننده ارتقاء سطح سلامت افراد نهایتاً جامعه
چشم انداز رشته پروتزهای دندانی
با آموزش دقیق و درست و به کارگیری صحیح ابزار آلات و فناوری روز و درک صحیح موقعیت فعلی رشته، دورنمای ایدهآل رشته این است که تا ۵ تا ۱۰ سال آینده با استانداردهای جهانی مطابقت نماید.
حتما بخوانید:
وظایف حرفهای دانش آموختگان پروتزهای دندانی
یک دانش آموخته رشته تکنسین پروتزهای دندانی میتواند از طریق دستورالعمل ارسالی توسط دندانپزشک و قالبهایی که از دهان و دندانهای وی اخذ نموده است مبادرت به ساخت ابزارآلات مصنوعی زیر نماید:
الف) پروتزهای مصنوعی بشکل دست دندان برای بیمارانی که تمامی دندانهای خود
ب) پروتزهای مصنوعی ثبات و یا متحرک برای بیمارانی که یک یا چند دندان خود را از دست دادهاند
ج) روکشهای مصنوعی بشکل سرپوش برای بازسازی شکل و کانتور دندان از دست رفته
د) انواع پوستهها و Veneers چینی و کامپوزیتی برای جبران نارساییهای زیبایی و Function بیمار
ه) انواع پلاکهای ارتدنسی که از آنها برای درمان و یا حفاظت دندانهای بیمار استفاده میشود.
و) انواع پروتزهای فک و صورت که جایگزین اجزاء از دست رفته فک و صورت بیمار میشود.
در راستای ارائه خدمات فوق یک تکنسین بایستی با مواد مختلفی که میتوان از آنها در ساخت پروتزهای دندانی کمک گرفت، آشنایی کامل داشته باشد. این مواد اکثراً شامل موارد زیر میشود:
انواع مومها، مواد پلاستیکی و پلیمرها، آلیاژهای دندانپزشکی اعم از قیمتی و غیرقیمتی، فلزات و فولاد انواع چینیهای دندانپزشکی و کامپوزیتی.
علاوه بر این بایستی اطلاعات کافی از نقش ابزارآلات مکانیکی، انواع چرخها، وسایل تراش و پرداخت داشته باشد. تا بتواند از طریق بکارگیری صحیح آنها و موادی که از آنها نام برده شد زیبایی و کارآیی به بیمار برگردانده و بدین وسیله باعث بالا رفتن راحتی، بهداشت و سلامتی وی گردد.
بازار کار پروتزهای دندانی
با توجه به توانمندیهایی که دانشجوی این رشته در طی تحصیل کسب میکند، براحتی میتواند جذب بازار کار شده و شغل مناسبی به دست بیاورد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند هم به صورت مستقل اقدام به تأسیس لابراتور کنند و هم در کلینیکهای دندانپزشکی فعالیت نمایند زیرا هر دندانپزشک عمومی یا ارتودنتسیت برای ساخت دندان مصنوعی یا قالبهای ارتودنسی باید با یک تکنسین پروتزهای دندانی فعالیت کند. درآمد رشته پروتزهای دندانی نیز از همین طرق بالا بدست میآید.
مدت تحصیل و ادامه تحصیل در رشته پروتزهای دندانی
طول دوره کاردانی پروتزهای دندانی و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه آموزشی دوره کاردانی، کارشناسی ناپیوسته، و کارشناسی پیوسته مصوب شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی است.
تعداد واحدهای درسی
تعداد کل واحدهای درسی این دوره ۶۸ واحد است به شرح زیر است:
دروس پایه عمومی ۱۳ واحد
دروس علوم پایه ۶ واحد
دروس اختصاصی ۴۱ واحد
کارآموزی در عرصه ۸ واحد
درسهای این رشته در طول تحصیل
بیوشیمی نظری، آناتومی دندان نظری و عملی، آسیبشناسی، میکروبشناسی نظری و عملی، بافتشناسی نظری و عملی، آناتومی عمومی نظری و عملی، بهداشت خانواده، فیزیک، پروتز کامل نظری و عملی، پروتز پارسیل، ارتودنسی نظری و عملی، استاتیک نظری و عملی، اوکلوژن نظری و عملی، لابراتوار اختصاصی، پروتزهای اطفال و ارتودنسی نظری و عملی، مواد دندان نظری و عملی.
منبع: article.gozine2
سلام، من نرگس سلطان زاده هستم؛ کارشناسی ارشد مهندسی عمران از دانشگاه تهران. از قدیم به نوشتن علاقه داشتم و همین باعث شد وبلاگنویسی و فعالیت در شبکههای اجتماعی مختلف رو تجربه کنم. از اردیبهشت 97 در مجله رازینه فعالیت دارم و امیدوارم مطالب مفیدی برای شما داشته باشم.
۳ دیدگاه در “معرفی رشته پروتزهای دندانی”