استرس، احساسی است که هر کدام از ما در زندگی آن را تجربه کردهایم. این احساس در حقیقت عبارت است از فشار روحی و احساسی ناشی از عوارض محیطی. تحقیقات نشان دادهاست که 33 درصد از بزرگسالان استرس شدید را تجربه میکنند.
در ادامه به چند عامل به وجود آورندهی استرس اشاره میکنیم.
-
جوش صورت
جوش صورت آشکارترین علامت استرس است. برخی افراد وقتی استرس دارند، صورت خود را بیشتر لمس میکنند و این کار به گسترش بیشتر باکتریها و بروز جوش صورت کمک میکند.
تحقیقی با اندازهگیری شدت جوش صورت، قبل و بعد از امتحانات، نشان داد که استرس امتحانات جوش صورت را افزایش میدهد. پژوهش دیگری نیز که روی تعدادی از نوجوانان انجام شد، بیان کرد که استرس باعث شدت جوش صورت نوجوانان میشود.
البته علاوه بر استرس عوامل دیگری نظیر تغییرات هورمونی، باکتریها، تولید بیش از حد چربی و بسته شدن منافذ پوست نیز روی ایجاد جوش صورت تأثیر دارند.
-
سردرد
بسیاری از مطالعات حاکی از آن است که استرس میتواند همراه با سردرد باشد. تحقیقی که بر روی 267 نفر با سردرد مزمن انجام شد نشان داد که در 45 درصد موارد قرارگرفتن در موقعیتهای استرسزا شدت سردرد را افزایش میدهد.
در پژوهش دیگری که بر روی 150 نفر از مراجعان به یک کلینیک انجامشد، دلیل 67 درصد سردردها استرس عنوان شدهبود.
بیخوابی و کمبود آب از دیگر عوامل شایع سردرد هستند.
-
دردهای مزمن
شکم درد از جمله دردهای شایع است که ممکن است به دلیل استرس به وجود بیاید. تحقیقات نشان داده که دردهای مزمن میتواند میزان هورمون استرس (کورتیزول) را نیز در بدن افزایش دهند. به عنوان مثالی تحقیقی که بر روی افرادی که از کمردرد رنج می بردند، انجام شد، نشان داد، سطح کورتیزول آنها نیز نسبت به سایر افراد بالاتر است.
علاوه بر این علل مختلف دیگری مانند افزایش سن، جراحت و آسیبهای عصبی نیز میتوانند روی دردهای مزمن تأثیرگذار باشند.
-
بیماریهای شایع
اگر شما مدام از مجبورید تو دماغی صحبت کنید، ممکن است از استرس بیش از حد باشد. استرس میتواند سیستم ایمنی شما را تحریک کند و حساسیت ها را افزایش دهد.
در تحقیقی که روی 273 نفر انجام شد، افراد به دو گروه بااسترس بالا و با استرس پایین تقسیم شدند. بعد از یک دورهی 6 ماهه افرادی که استرس بالایی داشتند، 70 درصد بیشتر از افرادی که استرس پایینی داشتند به عفونت های تنفسی مبتلا شدند و همچنین این گروه 61 درصد بیشتر از گروه دوم روزهایی را با علائم بیماری سپری کردند.
با این حال تحقیقات بیشتری برای پی بردن به رابطهی پچیدهی میان استرس و دستگاه ایمنی نیاز است.
استرس تنها یک قطعه از پازل ایمنی بدن است و ایمنی ضعیف بدن می تواند محصول رژیم غذایی ناقص، کم تحرکی و اختلالات ایمنی نظیر سرطان خون نیز باشد.
-
کاهش انرژی و بیخوابی
خستگی پیدرپی و کاهش سطح انرژی نیز می تواند استرسزا باشد. البته این رابطه دوطرفه است یعنی استرس نیز میتواند عامل خستگیتان شود. مطالعات حاکی از آن است که بیخوابی احتمال تجربه استرس شدید را در زندگی زیاد میکند.
این پژوهشها نشان دهندهی ارتباط میان خستگی و میزان استرس است اما آنها عوامل دیگر موثر را بررسی نکردهاند و تحقیقات بیشتری لازم است تا ثابت کند خستگی میتواند به طور مستقل روی میزان استرس تاثیرگذار باشد.
سلام، من نرگس سلطان زاده هستم؛ کارشناسی ارشد مهندسی عمران از دانشگاه تهران. از قدیم به نوشتن علاقه داشتم و همین باعث شد وبلاگنویسی و فعالیت در شبکههای اجتماعی مختلف رو تجربه کنم. از اردیبهشت 97 در مجله رازینه فعالیت دارم و امیدوارم مطالب مفیدی برای شما داشته باشم.
۲ دیدگاه در “5 عامل به وجود آورنده استرس”