استفتائات رهبری در اربعین 97

جدیدترین استفتائات رهبری درباره اربعین 97

اربعین حسینی تجلی زیبای هم افزایی مومنان در کنار یکدیگر و جلوه نور محبت اهل بیت در دل دوستداران ایشان است. راهپیمایی اربعین امسال حدود 16 آبان شروع می‌شود و دسته دسته عزاداران حسینی به جمع عاشقان می‌پیوندند.

ما پیشتر در رازینه در مورد وسایل مورد نیاز در پیاده‌روی و هزینه سفر اربعین امسال نوشته‌ایم. آدرس موکب‌های ایرانی نیز در طول مسیر برایتان گذاشته شده است. در اربعین امسال بسیاری از مردم درگیر نوسانات ارز در ایام اربعین شدند و هزینه‌های اربعین برایشان بسیار بالاتر از سال‌های گذشته تمام می‌شود. هزینه حمل و نقل در کربلا و از مرز تا نجف، مهم‌ترین هزینه‌ای است که در این سفر برای شما وجود خواهد داشت. 

علمای زیادی در این زمینه که اربعین امسال سخت‌تر از سال‌های پیش شده است، به مردم توصیه کرده‌اند که از هزینه سفر به کربلا نگران نباشند. در روایات آمده است که زائر کربلا روزی‌اش زیاد می‌شود.

سوالاتی در این بحث برای عزاداران بوجود آمده مقام معظم رهبری در تازه‌ترین استفتائات خود به آن‌ها پاسخ داده‌اند. در زیر متن این استفتائات آورده شده است.

حکم زیارت اربعین

س1. با توجه به مسائل روز، آیا زیارت اربعین در این برهه از زمان واجب است؟

ج. زیارت اربعین مستحب است.

حتما بخوانید:

هزینه‌ سفر به اربعین

گذرنامه برای زیارت اربعین

س2. حکم اخذ روادید برای زیارت اربعین چیست؟

ج. در هر صورت رعایت قوانین و مقررات لازم است.

 

استفاده از گذرنامه دیگری

س3. ایام زیارت اربعین نزدیک است و فرصت کافی برای گرفتن گذرنامه موجود نیست؛ آیا بنده می‌توانم با گذرنامه برادرم با رضایت او به زیارت اربعین بروم؟ آیا رفتن به این زیارت منع شرعی دارد؟

ج. در هر صورت رعایت قوانین و مقررات لازم است؛ و تخلّف از آن جایز نیست.

 

خرید ارز از صرافی‌های غیرمجاز

س4. دیده شده در ایام اربعین یا غیر آن، زائرین برای خرید ارز از صرافی‌های غیرمجاز اقدام به خرید ارز می‌کنند، آیا خرید از صرافی‌های غیرمجاز حرام است؟

ج. تابع قوانین مربوط است.

 

زیارت اربعین در ایام تحصیلی

س5. آیا سفر زیارت اربعین برای طلاب و دانشجویان در ایام تحصیلی اشکال دارد؟

ج. تابع قوانین و مقررات مربوط است.

 

وظیفه مدیر مدرسه

س6. با توجه به فضای معنوی سفر و زیارت اربعین، آیا بنده به‌عنوان مدیر دبیرستان می‌توانم به دانش‌آموزانی که قصد عزیمت به زیارت اربعین دارند اجازه بدهم یا نه؟

ج. تابع قوانین مربوط است.

 

سفر در فرض تشدید بیماری

س7. 1) با توجه به سفارشات ائمه (علیهم السلام) و ثواب زیارت اربعین، مادر 65ساله این‌جانب علاقه‌مند به سفر زیارت اربعین است. اما از آنجا که اخیراً بیمار بوده‌اند به‌علت ضعف جسمی و به‌علت احتمال عود بیماری و سخت‌تر شدن بیماری در صورت عود آن، اطبا ایشان را از این سفر منع کرده‌اند. حکم سفر ایشان برای زیارت اربعین چیست؟

2) همچنین مادربزرگ این‌جانب نیز علاقه‌مند است، ولی زانودرد دارد. آیا در صورت احتمال عقلایی تشدید درد پا، این سفر جایز است؟

ج1و2) اگر ضرر قابل توجه برای ایشان داشته باشد، جایز نیست.

 

سفر بدون اجازه پدر

س8. من دانشجوی ترم آخر دانشگاهم. دوست دارم برای اربعین عازم کربلا شوم؛ مطمئناً پدرم به‌خاطر شلوغ بودن در حین اربعین و برخی مسائل دیگر اجازه نمی‌دهد. آیا می‌شود بدون اطلاع خانواده حرکت کرده و در حین سفر به آنها اطلاع دهم؟

ج. اگر سفر شما بدون اطلاع والدین موجب ایذاء ایشان شود جایز نیست و در صورتی که پدر به‌جهت شفقت پدری از رفتن به سفر نهی می‌کند، اطاعت کنید.

 

سفر شخص بدهکار

س9. فردی که به خویشان و یا دوستان بدهکار است، آیا می‌تواند به زیارت اربعین مشرف شود؟

ج. اگر زمان ادای قرض نرسیده و یا قرض‌دهنده به او مهلت برای پرداخت قرض بدهد اشکالی ندارد؛ و در صورتی که زمان ادای آن رسیده و بتواند بدهی خود را بدهد، و طلبکار هم مطالبه کند، اول قرض خود را پرداخت نماید. و اگر مکلف به‌قصد ترک واجب مثل نپرداختن دینی که وقت پرداختش رسیده است به سفر برود، نمازش تمام است؛ اما اگر بدون این قصد سفر می‌رود، هرچند مستلزم ترک واجب می‌شود، نماز شکسته است.

 

نذرهای مربوط به اربعین

نذر پخت غذا در اربعین و سفر زیارتی

س10. خانمی هرساله روز اربعین نذر پخت غذا دارد، امسال قصد پیاده‌روی اربعین داشته و روز اربعین در عراق است، تکلیف و نحوه ادای نذرش چگونه است؟

ج. اگرصیغه نذر شرعی نخوانده است، عمل به نذر واجب نیست ولی اگر صیغه نذر با مراعات شرایط شرعی خوانده است، باید همان گونه که نذر کرده عمل کند؛ و تخلف از آن جایز نیست.

 

تغییر زمان نذر

س11. آیا می‌شود کسی که روز اربعین نذری دارد، آن را روز قبل اربعین انجام دهد؟

ج. اگر صیغه ــ مخصوص نذر را که در رساله‌های عملیه ذکر شده است ــ نخوانده‌، عمل به آن لازم نیست و می‌تواند تغییر دهد ولی اگر با لفظ مخصوص خوانده شده، و مربوط به روزهای معینی بوده، باید بر طبق آن عمل کند.

 

سپرده‌گذاری باقیمانده نذورات مردمی

س 12. من با چند نفر از دوستان برای ایام اربعین پولی را جمع کرده‌ایم که مقداری از آن باقی مانده و تا اربعین دیگر بلااستفاده است، و فقط به‌شرط استفاده از اربعین جمع شده است؛

1. آیا می‌شود این پول را به‌عنوان سپرده در بانک گذاشت، و از سود حاصل از آن برای اربعین سال دیگر استفاده کرد؟

2. در حال حاضر در حساب قرض الحسنه است، آیا قرض الحسنه بانک مشکل دارد؟

ج. 1) اگر با رضایت صاحبان پول باشد، و سود تحت عنوان یکی از عقود اسلامی دریافت شود، اشکال ندارد.

2) قرض الحسنه اشکال ندارد.

 

مصرف باقیمانده نذورات اربعین در غیر آن

س 13. مقداری پول برای لیوان، چای، قند و… توسط مردم جهت برگزاری مراسم اربعین اهدا شده که کمی از آن باقی مانده است. آیا می‌شود مقدار باقی‌مانده را جهت برگزاری مراسم ابی‌عبدالله (علیه السلام) در بقیه طول سال مصرف نمود؟ یا باید نگهداشته و جهت مراسم اربعین سال آینده استفاده گردد؟

ج. تابع رضایت اهداکنندگان است.

 

وضوگرفتن با آب معدنی نذری

س 14. آیا وضو گرفتن با آب معدنی که برای زوار اربعین نذر شده و مشخص نشده که برای خوردن است یا کار مشخص دیگر، و نذر عام زوّار می‌باشد، اشکال دارد؟

ج. در فرض سؤال جایز نیست، مگر این‌که بداند مالک آب رضایت دارد.

 

مخارج خدمه موکب‌ها

س 15. در اربعین حسینی در موکب‌هایی که در نجف، کربلا و مسیر حرکت زائران حسینی برپا می‌شود، تعدادی از زائران به‌عنوان خدمه به‌صورت ثابت در این موکب‌ها جهت خدمت‌رسانی انجام وظیفه می‌کنند و از طرفی زائر اربعین نیز محسوب می‌شوند؛ سؤال موکب‌داران این است که آیا می‌توان برای اعزام نیروهای خدمه بابت تهیه ویزا، هزینه رفت و برگشت آنها را از نذورات مردمی که در خصوص مراسم اربعین حسینی اهدا می‌گردد، تأمین نمود؟

ج. تابع نیت اهداء‌کنندگان است و اگر قصد آنان مطلق باشد، مشکلی ندارد.

 

حضور روز اربعین در کربلا

س 16. در خصوص زیارت اربعین آیا باید روز اربعین در کربلا حضور داشت، یا این‌که روز قبل یا بعد نیز ثواب اربعین را دارد؟

ج. انجام زیارت سید الشهداء (علیه السلام) در هر زمان مستحب و دارای ثواب عظیم است اما ثواب زیارت زمان، خاص، مختص به انجام زیارت در همان زمان خاص است؛ البته انجام زیارت قبل یا بعد از آن موقع به‌رجاء آن ثواب مخصوص، مانعی ندارد.

 

ازدحام جمعیت و زیارت قبل از اربعین

س 17. مدیر کاروان پیاده اربعین حسینی هستم، مسیر نجف تا کربلا را پیاده طی می‌کنیم و قبل از اربعین وارد کربلا می‌شویم. آیا ماندن در روز اربعین برای زیارت اربعین ضروری است، یا این‌که به‌خاطر ازدحام جمعیت در کربلا می‌شود قبل از اربعین زیارت انجام داد، و روانه ایران شد؟

ج. شرعاً اشکال ندارد، مگر عقدی بین مسئولین کاروان و افراد کاروان بسته شده باشد که روز اربعین در کربلا باشند.

 

زیارت از محدودۀ اطراف حرم

س 18. در ایام اربعین به‌علت ازدحام شدید، ورود به حرم حسینی و گاهی بی‌ ‌الحرمین بسیار دشوار و برای برخی ناممکن است، و گاهی موجب اذیت دیگران می‌شود. در این شرایط آیا خواندن زیارت از محدودۀ اطراف حرم کافی است؟

ج. در فرض مذکور کفایت می‌کند.

 

زیارت بانوان در زمان عادت ماهانه

س 19. تشرف بانوان به مشاهد مشرفه در زمان عادت ماهانه چه حکمی دارد؟

ج. بنابر احتیاط واجب توقف حائض در حرم حضرات معصومین (علیهم السلام) یعنی زیر گنبد و رواقی که ضریح مطهر در آن واقع شده است، جایز نیست؛ ولی توقف در رواق‌ها و قسمت‌های متّصل به حرم اگر مسجد نباشد، اشکال ندارد.

 

پوشیدن لباس مشکی تا اربعین

س 20. آیا پوشیدن لباس مشکی تا اربعین حسینی اشکالی دارد؟ (کراهت دارد؟)

ج. پوشیدن لباس مشکی در ایام عزاداری خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) به‌منظور تعظیم شعائر الهی و اظهار حزن و اندوه موجب ترتّب ثواب الهی است.

 

کار در روز اربعین

س 21. کار کردن در روز اربعین مشکل دارد؟

ج. فی‌نفسه اشکال ندارد.

 

اسباب‌کشی در ایام اربعین

س 22. آیا اسباب‌کشی در ایام اربعین اشکالی دارد، یا نوعی بی‌احترامی محسوب می‌شود؟

ج. فی‌نفسه اشکال ندارد.

منبع: tabnak

یک دیدگاه در “جدیدترین استفتائات رهبری درباره اربعین 97”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *